logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Eva Rydberg årets kulturpristagare

 

SKÅNE. Det blev teaterdirektör Eva Rydberg som fick årets kulturpris på 100 000 kronor. Hon får priset för sitt arbete som ”artist som under en lång och framgångsrik karriär kunnat sätta många titlar på sitt visitkort: sångerska, skådespelerska, komiker och dansare. Eva Rydbergs artistiska signum är den komiska talangen och det fenomenala kroppsspråket. Med stark skånsk förankring har hon fått folkets kärlek även på riksplanet, och ofta kallats Sveriges främsta komedienn. Ett nytt kapitel i karriären är Eva Rydbergs gärning som teaterchef. Årets pristagare har inte bara förvaltat utan också utvecklat arvet efter Nils Poppe på Fredriksdalsteatern”.

 

Kronan på verket

Ordförande i Region Skånes kulturnämnd Rolf Tufvesson överräckte priset till Eva Rydberg vid en festlig ceremoni som inledde årets Rantafej, Kultur Skånes årliga mötesplats för kulturlivet.

– Jag är väldigt stolt över kulturpriset eftersom det är Skånes kulturpris. Jag känner mig ödmjuk, tacksam och lycklig över det. Det är härligt att bli uppskattad för vad jag gjort i teaterlivet. Kanske är detta pris kronan på verket, kommenterar Eva Rydberg. För henne har det alltid funnits viktiga inspiratörer:

– Inom komiken är de många – Nils Poppe, Charlie Chaplin, Buster Keaton, Birgitta Andersson, Margaretha Krook, Lucille Ball, Jerry Lewis, Carl-Gustav Lindstedt och Gösta Ekman. Det är ingen rangordning – jag älskar dem alla! Inom musicalvärlden är de viktigaste inspiratörerna Liza Minelli, Barbara Streisand och särskilt Shirley MacLaine. 071116

 

LILL ERIKSSON

 


Landskronafilmare, Höörviolinist och några till fick också pris

 

STIPENDIATER. Det var fler som fick ta emot Region Skånes kulturpriser höromdagen. Den särskilda kulturutmärkelsen 2007 tilldelades Tomarps kungsgård, för att den medeltida borgen utvecklats till ett samtida kulturcentrum.    Utmärkelsen Vanilla Honorabilis gick i år till konstnären Nilsmagnus Sköld. Åtta kulturstipendier på 25 000 kronor, ett Kultur i vården-stipendium på 25 000 kronor och två ungdomsledarstipendier på 10 000 kronor delades ut till följande personer:

 

Fredrik Strömberg är ordförande för Seriefrämjandet, kursansvarig för Serieskolan i Malmö, kulturjournalist och författare. Han är född 1968 och bor i Malmö.

Motivering: Fredrik Strömberg har som journalist, författare och ordförande i Seriefrämjandet sedan länge arbetat på att befästa seriegenrens konstnärliga ställning regionalt och nationellt. Genom Serieskolan i Malmö verkar han även för återväxten av nya svenska serieskapare. Region Skåne ger Fredrik ett kulturstipendium på 25 000 kronor för en mångsidig gärning inom den tecknade seriens värld.

 

Terje Östling är konstnär och medlem i konstnärskollektivet New Beginings. Han är född 1974 i Pajala kommun. Bor i Malmö sedan 2002.

Motivering: Konstnären Terje Östling är verksam i konstnärskollektivet New Beginings. Karaktäristiskt för deras verk är oväntade ingrepp i det sociala rummet som tydliggör och utmanar de strukturer som omgärdar oss. Region Skåne ger Terje ett kulturstipendium på 25 000 kronor för en konst som utifrån en förankring i lokalsamhället och andra speciella platser söker vidga det offentliga samtalet.

 

Csaba Bene Perlenberg är filmregissör och manusförfattare. Han är född 1984 i Landskrona och numera bosatt i Malmö.

Motivering: Csaba Bene Perlenberg från Landskrona är en filmregissör och manusförfattare som med sin film Väsenpumpen väckt uppmärksamhet på Göteborgs Filmfestival. Filmens mänskliga drama gestaltas med konstnärlig integritet och känslighet för filmmediet. Stipendiet på 25 000 kronor går till en ung talang som visat förmåga till starkt personligt filmberättande.

 

Malin Skoglund är dansare, koreograf och textförfattare. Hon är född 1975 i Danderyd och bosatt i Malmö.

Motivering: Dansaren och koreografen Malin Skoglund från Malmö har med sina uppsättningar skapat ett format där dansen närmar sig den novellistiska berättelsen. Med uttrycksfull skärpa berättas om ett utsatt liv mellan förklädnader och demaskeringar. Region Skåne ger ett kulturstipendium på 25 000 kronor till en danskonstnär som utforskar gränslandet mellan rörelse, text och teater.

 

Anna Grane är musiker och violinist. Hon är född 1973 i Karlskrona och bosatt i Höör. Motivering: Violinisten Anna Grane från Höör kombinerar sin gärning som orkestermusiker med ett ambitiöst konstnärligt förnyelsearbete. Region Skåne ger Anna ett kulturstipendium på 25 000 kronor, främst för hennes gärning i Indrakvartetten där hon i sitt kreativa samarbete med andra konstnärliga yrkesutövare hela tiden sätter publiken i centrum.

 

Jörgen Dahlqvist är dramatiker och teaterdirektör för Teatr Weimar i Malmö. Han är född 1968 i Skellefteå och bosatt i Malmö.

Motivering: Dramatikern och regissören Jörgen Dahlqvist är konstnärlig ledare för Teatr Weimar i Malmö. Med sitt sätt att använda dagsaktuella världskriser och dissekera språkets mekanismer skapar han stark och gripande scenkonst. Region Skåne belönar Jörgen med ett kulturstipendium på 25 000 kronor för att ha gjort Teatr Weimar till en spjutspets på dagens skånska teaterscen.

 

Ida Linde är poet. Hon är född 1980, uppvuxen i Umeå och bosatt i Malmö, men studerar för närvarande i Göteborg

Motivering: Författaren och dramatikern Ida Linde i Malmö har i debutbokens poetiska collage om Maskinflickan med överraskande grepp visat hur människan även i vardagslivet ständigt balanserar vid avgrunden. Region Skåne ger Ida ett kulturstipendium på 25 000 kronor för ett spirande författarskap med egen, tydlig stämma.

 

Magnus Thierfelder är konstnär. Han är född 1976 i Glumslöv, men bor och arbetar numera i Malmö.

Motivering: Malmökonstnären Magnus Thierfelders verk utforskar stad, system och människa och får oss att upptäcka den dynamiska potentialen i det till synes oansenliga. Innebörder förskjuts, och plötsligt är det omöjliga möjligt. Region Skåne ger Magnus ett kulturstipendium på 25 000 kronor för arbeten som visar på den starka potential som finns även i de små gesterna.

 

 

Eva Rydberg som Graucho Marx.

Eva Rydberg blir årets kulturprofil när Region Skåne delar ut sitt kulturpris. FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Kort om Eva Rydberg

Hon föddes den 20 juni 1943 på Spångatan i Malmö. Hon bor numera i Hittarp i Helsingborgs stad.

Eva ville bli klassisk balettdansös men vristbanden höll inte och teaterscenen blev hennes. Hon tog över direktörskapet för Fredriksdalsteatern 1994. Friluftsteatern lockar varje sommar cirka 35 000 personer.

Eva Rydberg har en rad utmärkelser sedan tidigare, hon har bland annat fått Edvard Persson priset, Svenska Dagbladets Poppepris och Piratenpriset.

 

 

Kulturpristagare

Region Skåne

 

2007 Eva Rydberg

2006 Björn Ranelid

2005 Birgit Nilsson

2004 Peps Persson

2003 Ulla och Gustav Kraitz

2002 Signe Persson Melin

2001 Jan Troell

2000 Lena Josefsson

1999 Mats Rondin

 

 


 

Kulturgruppen inom daglig verksamhet i Eslöv med bland projektledare Karen Helene Haugaard och Veronica Wiberg-Klang får Kultur i vården-stipendiet på 25 000 kronor.

Motivering: Kulturgruppen inom Daglig Verksamhet i Eslöv samarbetar med både det professionella kulturlivet och andra grupper inom kommunen för att sprida sin kulturglädje. Region Skåne belönar Kulturgruppen med årets Kultur i vården-stipendium på 25 000 kronor för ett projekt som tar de funktionshindrades kulturbehov på allvar och kombinerar de två områdena i en lyckad satsning.

 

Rena Nilsson är verksamhetsledare för Rädda Barnens projekt Läxläsning på Rosengård

Motivering: Rena Nilsson leder ett läxläsningprojekt i Rädda Barnens regi i Rosengård i Malmö. Syftet är att främja språkutvecklingen hos barn från läsovana miljöer för att på så sätt motivera dem till högre studier. Region Skåne ger Rena ett ungdomsledarstipendium på 10 000 kronor för att hon med de äldre barnen som inspiratörer för de yngre visat att ett personligt engagemang verkligen gör skillnad.

 

Föreningen ScenÖsterlen med bland andra Paula Brante och Roddy Morales.

Motivering: ScenÖsterlen är en ideell teaterförening som spelar nyskriven dramatik för och med barn och ungdom. Genom mångsidiga och gränsöverskridande arbetsformer ger man ungdomarna ett helhetsperspektiv på de sceniska konsterna. Region Skåne ger ScenÖsterlen ett ungdomsledarstipendium på 10 000 kronor för sitt sätt att sporra ungdomar till fortsatt utveckling inom teater, dans och musik.

 

Det är Region Skånes kulturnämnd tillsammans med Musikhögskolan i Malmö, NEON Gallery, Galleri Signal och Kultur Skåne som har valt ut årets stipendiater. 071116

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007